söndag 20 maj 2012

Minnen av en dalsländsk gård

Nyligen räddade vi gamla ting ur en dalsländsk gård.

Den tidigare ägaren hade företrätt en bensinstation och låtit sitt hem bli en förvaringsplats för allt han inte hade hjärta att slänga. Lador och uthus var därför belamrade med, för oss till synes oidentifierbara föremål - en enorm mängd metall och trä i olika modegenrar. När vi öppnade dörrar nästan vällde det ut. Så packade var utrymmena från vägg till tak. I ett utrymme stod t.o.m. hans kära gamla bil, som ett gömt minne, mitt i denna enorma massa av föremål... Bilen syntes inte alls, kan tilläggas..

Vi var på besök eftersom en gammal dalslandsstuga på gården skall rivas och ägarna ville ha hjälp att tömma ur. Vi hjälpte gladeligen till, som en räddningspatrull sig bör. För att rädda historiska ting från förfall har tydligen blivit vår lott i livet.. (Själva rivningen av huset önskar vi vore ogjord, men huset hade tyvärr fått förfalla alltför länge).

Tyvärr hade mycket av stugans fasta inredning redan förfallit. Även möblerna hade börjat mörkna och falla sönder. Det är så det blir när det gapar ett stort hål i taket på huset och vatten och vind får spela fritt..

Det fanns trots allt några fina ting i den gamla stugan och vi köpte bl.a.  handstöpta ljus i originalförpackningar, oöppnade hyllpapper, en och annan rolig inredning från bensinstationen och annat gammalt som vi inte kunde låta förgås... Några ting har vi inrett butiken med och andra hoppas vi kunna låta gå vidare till våra kunder som vill inreda sina hem i originaldetaljer.

Några av tingen har redan fått en plats i butiken:
- Den gamla informationstavlan som sitter utanför vår butik och visar öppettider. Av de gamla lappar som satt kvar i den kunde vi utläsa att den har tjänstgjort som anslagstavla hos en båtklubb i Alingsås. ..en segeltävling 1963 var det sista som annonserades.. Troligen har den köpts upp av bensinstationsföreståndaren som skulle använt den i sin mack, men tanken blev aldrig till handling... Ps. den gamla solstolen i bild fanns också i dalslandsstugan.


- Ett annat ting som troligen minner från hans bensinstation är en lång skylt som nu pryder väggen i provrummet. Den ser ut som en enorm linjal, som av någon anledning vi inte vet, börjar på siffran 7 istället för 1...


- Gamla röda & rostiga järnstänger fick bli "röda hyllan" i butiken med diverse röda & retro prylar. Egentligen inte mer än två delar till en gammal byggnadsställning, men som var smala nog att bli till hylla...


Ps. Om någon undrar: bensinstationen ifråga skulle visst ha funnits vid Gropbron i Vänersborg. Årtal och ägarens namn vet vi tyvärr inte.

2 kommentarer:

 1. Hej igen!!
  Var hos er igår och köpte lite saker.Måste sägas igen en helt underbar liten butik ni har.och nu när jag sitter för att kolla in er hemsida kom jag på att jag glömde fråga priset på den där långa stickan som hängde i provhytten?? MVH Therese(www.herbretantik.se)0708-698703

  SvaraRadera
 2. Hej Therese :-)

  Tack, det var så roligt att ni hittade det ni gillar!

  Känns tråkigt att säga, men just den långa stickan är så annorlunda att den är rolig att ha som prydnad i butiken och passade så bra i provhytten (som en del av ett jätte-måttband) Annars säljer vi det mesta i butiken, så var inte rädd för att fråga om ni undrar över ngt mer!

  Som du kanske anade kändes det lite tomt i hyllorna efter ni hade åkt igår, så vi hämtade mer industrisaker från lagret idag :-)

  Ser fram emot att hälsa på er i Dals Långed! /Therése

  SvaraRadera