lördag 14 april 2012

De gamla pardörrarna..

Nu är de insatta, de gamla pardörrarna. Riktiga renoveringsobjekt visade de sig vara... Skicket före och efter beskrivs nedan:

Före:
Dörrarna är från sekelskiftet, men man kunde tydligt se att de hade gjorts om genom åren.
- Någon gång målades de vita istället för den ljusgula originalfärgen
- Man kan se tydliga spår av 40-talet, då dörrarna fick nytt lås och handtag i funkisstil. Ett arbete som gick hårt åt låskistan eftersom det nya låset var större än det gamla. Samtidigt bytte man troligen också gångjärnen.
- Någon gång klädde man in speglarna med masonit och målade giftgröna detaljer. hua! Högst troligt gjordes detta någon gång på 70-talet, men kan vara tidigare
- Troligen har någon försökt bryta sig in någon gång, för listen vid låset var illa åtgången..

Efter:
- Handtag och nyckelbricka byttes till original. Vi besökte en lokal byggnadsvårdssnickare, herr Sillén www.sillen.se som sålde oss ett fint trycke med nyckelbricka av mässing från sekelskiftet. Han hade också äldre gångjärn som passade perfekt till dörrarna. ..nja närapå iallafall. En "hane" saknades, som han skapade själv genom att ta en avlagd fönsterhake och sågade av i rätt längd och satte i ett hon-gångjärn (misstänker att mitt ordval inte är facktermer, men ni förstår säkert). Hangångjärn är nämligen en bristvara inom byggnadsvården eftersom man ofta låter spara äldre dörrar, men inte karmen (där just han-gångjärnen sitter)... Så detta är ett bra tips, att göra gångjärn av gamla fönsterhakar!


- Masoniten som har klätt speglarna har vi tagit bort. Det gick tyvärr lite hårt åt dörrarna eftersom masoniten satt med otal många småspik och lim.. Stämjärnet som vi bände med skapade också en del hack i träet... Men det är inget som inte går att åtgärda med spackel :-)


- Eftersom vi ville ta fram och spara så mycket av originalskicket på dörrarna, så behöll vi insidan av dörrarna precis som de var. Yttersidan måste däremot tåla väder och vind, så den skall målas om i en ljus pärlgrå nyans. Det är där vi är just nu, i väntan på att få börja måla... Ps. Nedan i bild syns inbrottet i dörrlisten invid låset...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar